Joseph bescherm het huisgezin
Het Josephraam van Jan Willemen. “Joseph bescherm het huisgezin” staat geschreven op een tekstrol die door engelen wordt gedragen. Joseph met werkschort, is afgebeeld met een staf in zijn hand als voedselvader van het kind Jezus. Het kind Jezus is afgebeeld met het kruis en een zegenend opgestoken hand.
De bovenkant van het raam dateert uit 1948, de onderzijde is in 1962 door de glazenier opnieuw gemaakt in een lichtere kleurstelling om aan te sluiten op het nieuwe interieur.
Lea Willemen (1925), weduwe van Jan Willemen, vertelt over het St. Josephraam dat de glazenier maakte voor zijn parochiekerk:
“In het leven en denken van Jan kwam toeval niet voor: alle gebeurtenissen hadden een doel. Zo werd hij afgewezen in Amsterdam aan de academie. Voor hem heeft dat zo moeten zijn. Hij ging naar Antwerpen en leerde daar professor Huet... en mij kennen.
Dat was voor hem “de voorzienigheid”. Jan was een diep gelovig mens.
Het raam boven het Joseph altaar in de St. Josephkerk is het eerste raam dat Jan gemaakt heeft, in 1948.
In februari 1956 ging Jan met drie vrienden op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Het was in het voorjaar en ze dachten er mooi weer te treffen. Bert Otten en de chauffeur van de auto hadden zelfs geen winterkleding meegenomen. Jan en zijn vrienden werden echter overvallen door de winterse kou zoals die in geen zestig jaar was voorgekomen. Toen kwamen ze ook nog met de auto in de mistral terecht en moesten ze onderweg overnachten. Bert wilde niet in een hotelletje slapen en bleef met Marcelis, of Cilius zoals ze hem noemden, in de auto slapen. ‘s Morgens konden Jan en de chauffeur de auto niet meer vinden. Die was helemaal ondergesneeuwd. In de dichte mistral zijn ze weer verder gereden. “Stop!”, riep Bert op een gegeven moment. De auto bleek op de rand van een afgrond te staan! Jan heeft toen gebeden en deed de belofte dat als ze heelhuids thuis zouden komen hij een glas-in-loodraam voor St. Joseph zou maken.
Nadat de kerk licht was geschilderd heeft Jan in 1962 het Josephraam op eigen initiatief vernieuwd, alleen het topgedeelte van het raam is donker gebleven. Hij maakte dezelfde voorstelling maar dan lichter. Zo past het beter in de lichte omgeving en loste hij zijn belofte in”.
Uit: “Honderd en één, Dongense St. Josephkerk op de drempel van een nieuwe eeuw”.
Boek verkrijgbaar via stjosephblijft@hetnet.nl
- soort object: Glas in lood raam
- techniek: Gebrandschilderd glas