Maria Assumpta (Maria Hemelvaart)

Opdrachtgever: Zusters van de congregatie van de Penitenten-Recollectinen van de Reguliere Derde Orde van de H. Franciscus van Assisië van Roosendaal.

Dit raam werd oorspronkelijk gemaakt voor de ‘R.K. Huishoud- en Industrieschool Maria Assumpta’ gevestigd in de Nieuwstraat te Breda in opdracht van de zusters Franciscanessen die hier het onderwijs verzorgden. Op 20 september 1957 werd het raam als sluitstuk van de verbouwing van de school geplaatst in een muur tussen de directiekamer en de hal van de school.

Toen het pand in 1995 werd gesloopt is het raam zorgvuldig uitgenomen en opgeslagen. Na een vergeefse zoektocht naar een nieuwe bestemming door de toenmalig eigenaar, het Hospice Breda, wordt op initiatief van de voormalig directrice van de school, mevrouw Van de Vlasakker, het raam geschonken en herplaatst in de H. Gertrudiskerk te Geertruidenberg.

Hiermee heeft het raam, na een tiental jaren niet voor publiek toegankelijk te zijn geweest, sinds 20 april 2007 weer een openbare plaats gekregen.

Zie ook het verslag in de “Langstraat” van 10 mei 2007.

  • soort object: Glas in loodraam
  • techniek: Gebrandschilderd glas

Op 13 januari 2020 is het glas-in-lood raam door vrijwilligers van de Gertrudiskerk en de Verrijzeniskerk in de Gertrudiskerk gedemonteerd en vervoerd naar de Verrijzeniskerk, waar het daarna geplaatst is.