Reacties: Madonna met kind

Op 16 december 2019 ontvingen wij onderstaande reactie van dhr. Reijnen op het artikel in De Wazerweijen nummer 102 van december 2006. In de oeuvrelijst staan ook 2 foto's van een bord met daarop een Franse haan die dhr. Reijnen ons toestuurde.

Goede middag,

Bij het onderzoek dat ik doe naar de wortels van mijn familie, kwam ik ook op uw website terecht. Ik ben René Reijnen, nu woonachtig in Sint-Michielsgestel, maar geboren in Dongen in 1950. Mijn vader was Marius Reijnen, de directeur van de toenmalige HBS A en B, later John F. Kennedyatheneum. Wat ik zo bijzonder vind aan uw artikel, is de vermelding dat mijn docent tekenen in die tijd: Jan Willemen, een collega van mijn vader is geweest. Ik kan me een bijzonder incident herinneren, dat wellicht inzage geeft in zijn situatie. De 2 gezinnen woonden dicht bij elkaar: Willemen in de Prins Bernhardstraat en wij, familie Reijnen, woonden op Wilhelminaplein 17. Het zal in 1962 of wat later geweest zijn, dat ik de deur opende voor Jan Willemen. Hij had een pak bij zich, in kranten gewikkeld. Hij vroeg  of mijn vader thuis was. Ik haalde mijn vader er bij. Meneer Willemen kwam binnen, hield in de zitkamer een gesprek, dat ik niet kon verstaan. Na een tijdje ging hij naar huis, zonder het pakket! Mijn vader kwam licht geëmotioneerd de woonkamer binnen, met het pak in zijn handen. Toen kregen we het verhaal te horen:

Meneer Willemen was een tijd leraar tekenen op de HBS, zonder dat hij daarvoor de bevoegde papieren had. Ieder schooljaar moest hij solliciteren naar deze betrekking. Het zou kunnen zijn, dat er bevoegde aspirant tekendocenten ook zouden solliciteren.  Mijn vader wist jaren lang het zo te spelen, dat hij niet weggestuurd zou worden. Dat heeft hij zo lang weten vol te houden, dat op een bepaald moment deze procedure niet meer op Jan Willemen van toepassing zou zijn. Uiteraard was dat voor Jan een zegen. Als dank heeft hij mijn vader een prachtig glas-in-loodraam gegeven, een madonna met kind en vis. Het werk heeft lang bij ons in het raam gehangen. Toen mijn vader overleed, kreeg ik dit raam als erfstuk. Ik was in de familie namelijk de enige die les gehad had van Jan Willemen! Ik kijk er nog steeds met enige trots naar, te meer omdat ik het verhaal er achter ken.

De tekst die ik onder deze mail heb staan (uit het artikel in de Wazerweijen, red.), is dan ook niet helemaal correct: het John F. Kennedy-atheneum bestond nog niet eens!!  Hij is begonnen op r.k. H.B.S., A en B in de Gasthuisstraat, later meegegaan naar het eerder genoemde atheneum.

Mocht u interesse hebben in een afbeelding van dit mooie werk van Jan Willemen, dan kan ik dat desgevraagd toesturen (inmiddels ontvangen, zie afbeelding hieronder, red.). Het tekent het karakter van Jan Willemen, evenzo als dat van mijn vader.

Ik hoop u hiermee enige aanvullende informatie gegeven te hebben.

Met vriendelijke groet,

René Reijnen